×

SPT - Sports Performance Training

Sports Performance Training (SPT) on mm. USA:ssa nopeasti kasvava kestävyyden, voiman ja nopeuden hankinnan harjoittelumuoto, jota esim. amerikkalaisen jalkapallon, baseballin, koripallon ja nyrkkeilyn ammattilaiset käyttävät harjoittelussaan parantaakseen urheilusuoritustaan.

Jokainen treenaaja haluaa nostaa omaa suoritustasoaan aina korkeammalle, ja käyttää omaa potentiaaliaan maksimaalisesti hyväkseen.

Yleisesti tunnettu kehityksen hidastaja harjoittelussa on se, että harjoituksesta syntyvä ärsyke koetaan tehottomaksi. “Näin on aina tehty” ei tunnukaan tuovan toivottua kehitystä.

SPT-harjoittelu poikkeaa ns. "normaalista" harjoittelusta. Se on räjähtävää ja nopeaa voima- ja liikkuvuusharjoittelua (plyometrinen harjoittelu) lihaskuntoliikkein käyttäen hyväksi apuvälineitä, kuten kahvallisia vastuskuminauhoja, sandbellejä, juoksualustaa, käsipainoja, harjoitteluköysiä (battle rope), aitoja, renkaita ja jumppapalloja.

SPT-harjoituksen luonteesta ja korkeasta intensiteetistä johtuen harjoittelu polttaa erinomaisesti rasvaa ja kiinteyttää lihaksistoa. SPT:n sanotaankin olevan oikea adrenaliinipommi. SPT-harjoittelu parantaa lantion, nilkkojen ja olkapäiden liikkuvuutta, sekä lisää jänteiden lujuutta ja aktivoi hermostoa. Sillä on myös merkittävä sydäntä ja verisuonia vahvistava vaikutus.

Jokainen hyötyy SPT-harjoittelusta

Harjoittelun alussa (taso 1) erilaisten harjoitteiden kesto on lyhyt ja palautukset pitempiä. Harjoittelijan edistyessä aletaan suoritusten kestoa asteittain nostaa ja palautuksia lyhentää. Myös liikkeiden kuormitusta ja intensiteettiä voidaan tällöin lisätä ärsykkeitä vaihdellen. Näin harjoittelijan tasoa nostetaan aina tasolta seuraavalle.

Suuri merkitys SPT-harjoittelun onnistumisessa on sillä, että suoritteiden kestot ja palautukset ja liikkeiden haastavuus on mitoitettu harjoittelijan tason mukaan:

SPT-harjoittelijan tavoite ja harjoittelun kuntoilijalle tuoma hyöty voi olla vaikkapa se, että jaksaa hoitaa päivän askareet väsymättä ja hyvässä ryhdissä. Kamppailu-urheilun harrastajan tavoitteena taas voi olla, että pystyy tuottamaan räjähtävää voimaa vaativia lyöntejä ja potkuja voimakkaammin ja pidempään kokonaissuorituksen parantamiseksi. Yksi SPT-harjoittelun päätavoitteista on urheilu- ja rasitusvammojen ennaltaehkäisy.

Vieläkö epäilyttää? Tule kokeilemaan ja ennakkoluulosi katoavat.

Tervetuloa mukaan!

Train hard, but smart!